Ledningens svanesang

Noget forsinket og med færre billeder end håbet, så bringer vi her et interview med Mads Lending, Aka Ledningen. Interviewet blev foretaget umiddelbart efter at Mads havde forladt tacky.dk og har ligget og samlet støv lige siden. Ledningens Svanesang:

Af Dan Abrahamsson
Billeder af Bo Ejstrup

Rock'n'roll - Mads Ledning
Rock'n'roll will never die -Mads Ledning


Som danmarks så absolut mest undergravende skateboard medie, valgte vi at tage os en snak med den afgåede redaktør af tacky.dk. Til dem af jer der ikke kender Mads Lending aka. Ledning, kan han findes på diverse ramper i et desperat forsøg på at perfektionere sin fakie ollies. Hans bonghår til trods, er Mads en fin fyr og en dygtig upcoming fotograf. Hvis du ikke har fulgt med i alle interwebbets afkroge, kan vi oplyse at Mads i lange perioder blev lagt for had af små umodne unger på tacky.dk's forum.

Hvor lang tid har du stået på skateboard?

I otte år, syv eller otte år.

Hvorfor startede du med at skate?

Fordi det var sejt! Jeg havde jo det der seje hiphop kluns, og så skulle man jo lige kunne noget, udover at have lidt store bukser på.

Hvornår startede du med at fotografere?

Det gjorde jeg i 2.g. Det er så fire-fire fem år siden

Hvorfor startede du?

For at være sej! Helt til at starte med, var det for at komme gratis ind til koncerter. Så tænkte jeg; Hey, dem der står deroppe de er fand'me seje med deres pressetags... Så der begyndte det, så efter en måned eller noget, så.. ja så var det bare det vilde. Den bedste undskyldning for ikke at lave lektier.

Hvad er din største oplevelse som fotograf?

Det var da jeg vandt Årets Musik Foto konkurrencen. Det er faktisk lidt sejt, det er en stor konkurrence med 1000 billeder, 100 fotografer og så er der en jury på 5-6 personer alle sammen med en eller anden form for tilknytning til enten musik eller fotografering. Så jeg havde sendt ind, min onkel sagde selvfølgelig at jeg ville vinde, men jeg troede sgu' ikke en skid på det. Men så ringede de mig op, og så var 4 af mine billeder kommet i finalen. Der var 10 billeder i finalen. Jeg vandt 5000 kr, og så fik jeg 5000 kr for at de viste mine billeder i en bog.

Brændte du så dem alle sammen af på hash?

Nej, det gjorde jeg sq ikke. Fotoudstyr, skateboard og tøj. Jeg hævede dem alle sammen i hundrede kronersedler. Så havde jeg sådan en god mursten der. Sådan, halvanden mursten, hvis du masser dem sammen ik'?

Havde du dem så i sidelommen? Sådan en penge-dispenser? Så kunne du lige hive én op når du havde brug for det?

Nej dog ikke, jeg var så dum at jeg lagde dem på mit bord og så hvergang at jeg skulle bruge prenge... Jeg tænkte, det er meget bedre end at bruge dan-kort. Jeg har aldrig nogensinde set en mursten forsvinde så hurtigt før.

Hvor mange mursten har du set forsvinde?

Ikke mange, men der er noget med at syre skulle gøre tricket...

Fakie ollie - Mads Lending
Fakie ollie - Mads Lending


Hvordan var det at arbejde for et norsk medieempire, der er mere interesseret i reklamer end indhold?

Det er nok noget af det bedste der er sket i mit liv!

Nej, i starten var det sq meget sjovt jeg var lige færdig på min fotoskole og der stak billeder mig lidt langt ud af halsen, så jeg tænkte; Hvad laver jeg ellers? Jeg skater, så det ville da være en fantastisk ting at starte med at være redaktør på sådan en stor skateboard hjemmeside.  Jeg syntes det var meget fedt til at starte med, jeg må indrømme at de der unger der, de var... Dem skulle man lige vende sig til. Det havde jeg ikke lige oplevet før, men altså cheferne var glade og tilfredse i starten og faktisk langt henad vejen sagde de ikke noget. Så længe de fik lov til at betale hvad de gjorde... og så videre. Problemet kom da de begyndte at forlange fuldtidsarbejde for.. ja, ikke fuldtidsløn.

Så det var derfor du skred?

Ja, jeg var godt træt... af det hele. Så kom der lige et par få parametre ind der gjorde at det ikke var så svært at træffe en beslutning.

Hvordan var det at være den mest forhadte person af alle danske skatere, mentalt yngre end 15(Eller ihvertfald dem af dem som syntes at leve deres liv på tacky's messageboard?

Man blev rimelig paranoid til konkurrencer, hvis du blev set til en konkurrence, med noget der lignede eller kunne laves om til et skateboard. Så kunne du læse om det dagen efter eller efter nogle timer på tacky, de var rimelige aggresive.

Er der nogle speciele episoder du kommer til at tænke på?

Der var en konkurrence, jeg havde taget sindsygt mange billeder. Jeg havde taget hele b-rækken og hele a-rækken og alt hvad jeg overhovedet kunne finde på... Jeg havde taget billeder af folk på sådan en gammel smadret quarterpipe og så videre. Og så skatede jeg lidt minirampe til sidst og ind i mellem når der var pauser, et eller andet skulle man jo lave. Næste dag var det første der stod; "Ah ham der Lending mand, han laver ikke andet end at stå og skate minirampe, jeg så ham igår han lavede ikke andet!". Jeg tror jeg havde taget 500-600 billeder, men det... det var de ikke så interesseret i, det var sjove at svine. Der var også en til Copenhagen Pro hvor jeg blev svinet den første dag fordi jeg kun lagde det op de andre tacky folk lavede, så næste dag lagde jeg mine egne billeder op og så svinede folk mig for at jeg kun lagde mine egne billeder op... Det var lidt svært at forstå hvad der kunne gøre dem glade..

Men helt ærligt? Et langt stykke af vejen så har de jo ret ikke? Du er jo sløv, og det var ikke meget der blev opdateret vel?

Det blev ikke voldsomt opdateret, det.... Og nok lidt sjusket, det kan vi godt blive enige om. Men igen, i forhold til hvad jeg fik ud af det, så syntes jeg det var... en fair handel.

Hvad laver du så nu?

Nu laver jeg billeder og mine kunder er glade og dem der ser mine ting er glade, det er helt utroligt at der er så mange glade mennesker. Det havde man helt glemt at der eksisterede.

Hvorfor tror du ikke der er nogle der tager rigtigt gode skatebilleder, eller.. hvorfor tror du det er så få rigtigt gode skatebilleder man ser her i danmark? De fleste af dem er jo bare sådan nogle røvsyge, actionsports reportage billeder...

Ja, altså hvis jeg skal være meget firkantet, når man når et eller andet vist niveau, så vil man jo også gerne have nogle grunker for det. Og hvis du arbejder som fotograf, så gider du jo ikke når du er ude og skate og vil have det sjovt og slappe af ikke, det er jo ens hobby. Det kræver utroligt meget at gøre det ordenligt, så hvis man gør det vil man gerne have et eller andet for det, eller.. altså, jeg tror det er det, men jeg véd det ikke. Det virker som om alle dem jeg personligt har syntes var super fede, eller ikke alle, men der er mange. Når de ligesom er blevet rigtigt rigtigt fede er det ligesom de løber trætte i det, i hele det der skateboard miljø med billeder...
 
Er det fordi folk er nogle ludere der bare river og flår i dem og de ikke selv kan finde ud af at sige fra?

Jeg tror det er en mellemting, altså... jeg tror... folk er nogle luder.. Nej, jeg tror bare generelt at det er en vis form for, hvad hedder det? Folk tager ikke billeder for noget, det virker som om de tror dem kan alle og enhver tage.

For nu at stille alt det vi har snakket om på spidsen; Tror du så godt ludere kan få orgasmer med deres kunder?

Det tror jeg godt, hvis de får en god kunde. Det tror jeg. Det kræver bare skills

Har du selv prøvet det?

Nej, jeg har aldrig haft råd..

Eller haft så gode kunder?

Jamen jeg har sq aldrig, øhm.... What!?

Største ambition på et skateboard?

Frontside kickturn

Den største ambition som fotograf?

Det må være World Press Photo, jeg tror der er større chance for det end frontside kickturn.

Og til sidst den største ambition som Mads Ledning, pølsehåret stenersvin?

Det må være World Press Photo.


Tak til Mads for et ærligt interview, vi ville gerne have vist nogle eksempler på Mads' arbejde, men tro til sit image så overkom han over de sidste 3 mnd. kun at sende os de 2 billeder taget af Bo Ejstrup.